top of page

onderzoek 3

prints

Hoe kunnen we van de stad 'Eindhoven' een Smart City maken?

voorwoord

Voorwoord

In dit onderzoek gaan we antwoord geven op de vraag: Hoe kunnen we van de stad ‘Eindhoven’ een Smart City maken?

 

Voor dit onderzoek werk in samen met Finn Snijders. Bij het kiezen van ons onderwerp hebben we gekeken naar de onderwerpen die wij in onze vorige onderzoeken behandeld hebben. In dit onderzoek moesten we twee kunstdisciplines verwerken. Ook toen hebben we gekeken welke we al eerder hadden gebruikt. We hadden toen al snel de disciplines architectuur en nieuwe media uitgekozen. Finn kwam met het idee om iets over Smart City te onderzoeken. Ik wist toen nog niet wat dit was. Zodra ik dit wist, was ik geïnteresseerd. Technische ontwikkelingen vind ik altijd interessant en ik vond dit ook een leuk onderwerp omdat ik er nog niet veel vanaf wist. Ik denk dat ik veel ga leren van dit onderzoek. Langzamerhand is toen onze hoofdvraag ontstaan.

Ik ben benieuwd hoe de samenwerking zal verlopen, aangezien ik eerder nog niet met Finn heb samengewerkt.

inhoud

Inhoud

Klik op het pijltje voor een onderdeel om er gelijk naar toe te gaan.

      Voorwoord

​

      Inhoud

​

      Inleiding

​

      Antwoorden op de deelvragen:

          Deelvraag 1: Wat is een Smart City?

          Deelvraag 2: Zijn er al steden die Smart zijn (of een plan daarvoor hebben)? Zo ja, hoe zitten die in elkaar?

          Deelvraag 3: Welke aspecten van de stad kunnen Smart worden gemaakt?

          Deelvraag 4: Hoe zijn die aspecten nu in Eindhoven?

          Deelvraag 5: Wat kan daaraan verbeterd worden zodat Eindhoven 'Smart' wordt?

          Deelvraag 6: Hoe gaat het uiterlijk van de stad eruit zien?

​

      Meet & greet

​

      Conclusie

​

      Bronvermelding per onderdeel

​

      Taakverdeling

​

      Reflectie & evaluatie

inleiding

Inleiding

Je ziet tegenwoordig steeds vaker slimme, technologische oplossingen voor problemen in steden, die trend heet de ‘Smart City’. Wij vonden het interessant om hier meer onderzoek naar te doen, en om dan een concreet voorbeeld te nemen hebben we Eindhoven gepakt omdat die stad al bezig is met het onderwerp.

Wij wilden dus onderzoeken hoe dat nou precies in elkaar zat. Wij zijn er achter gekomen door middel van dit onderzoek dat er best veel mogelijkheden zijn voor Eindhoven om nog ‘smarter’ te worden.
We hebben eerst via internet onderzoek gedaan hiernaar, daarna hebben we ook nog de hulp ingeschakeld van een deskundige, die een paar vragen van ons heeft beantwoord.

​

Dimensie

De dimensie die het beste bij ons onderzoek past is de dimensie feit & fictie. Feit is dan de situatie zoals die nu is, dus niet zo smart. En fictie stelt dan de ideale smart city Eindhoven voor. Daarom hebben wij voor deze dimensie gekozen.

deelvragen

Deelvragen

Deelvraag 1: wat is een Smart City?

​

Een Smart City (slimme stad) is een stad die door gebruik van data en algoritmes wordt bestuurd. Deze data worden verzameld door sensoren in de stad. Deze data worden vervolgens omgezet in informatie via een algoritme. Zo kan het bestuurders en ambtenaren helpen om beslissingen te nemen. Dit wordt gedaan om in de stad een slimmer beleid te bedenken, dit beter uit te voeren en ook om het (sneller) te evalueren.

​

De volgende stap is ervoor zorgen dat de algoritmes dingen direct aan kunnen sturen. Dus een stad die bestuurd wordt door data. Dit is de definitie van Smart City. Smart City is een middel om een stad beter te maken, het is geen op zichzelf staand doel.

 

Maar hoe wordt de data verzamelt die nodig is voor een Smart City? De data wordt verzamelt met sensoren in de stad. Dit kan gedaan worden met strips in het wegdek die de verkeersdrukte meten. Ook de luchtverontreiniging kan gemeten worden met sensoren bij huizen. Een ander voorbeeld zijn sensoren die de doorstroom in het riool bijhouden. Dit zijn maar een paar voorbeelden van wat sensoren zoal kunnen meten, er zijn nog veel meer sensoren die dingen kunnen meten in een stad om hier vervolgens beslissingen over te kunnen nemen.

 

Maar het gedrag van mensen op social media in een stad is ook belangrijk en wordt ook bijgehouden. Ook externe (open) data bronnen, zoals het weer of CBS-gegevens worden bijgehouden in een smart city.

deelvraag 1
deelvraag 2

Deelvraag 2: Zijn er al steden die smart zijn (of een plan daarvoor hebben)? Zo ja, hoe zitten die in elkaar?

​

Ja, in Nederland zijn veel steden die zich op sommige vlakken smart noemen. De ‘Smart City’ is tegenwoordig een soort hype geworden. Veel steden willen vernieuwing, hebben ambities of voelen de druk omdat andere steden ook aan het vernieuwen zijn om zelf te vernieuwen met behulp van smart elementen.

​

In de G5 (5 grootste gemeenten: A’dam, R’dam, Den Haag, Utrecht en Eindhoven) zijn ze sowieso al bezig met de stad smart te maken. In kleinere steden zoals Almere, Asen, Den Bosch, Leiden, etc. zijn ze ook al bezig. Dit kan variëren van iets concreets, kleins, zoals de aanleg van glasvezelbekabeling, tot grote, abstracte ontwikkelingen zoals in Eindhoven.

 

In Eindhoven hebben ze namelijk in 2018 een ‘Smart City StarterKit’ gelanceerd. Dat is een programma waar ontwikkelaars dingen kunnen maken voor Eindhoven als smart city, dus met Internet of Things en camera’s en dat soort dingen.

 

Eindhoven heeft bijvoorbeeld al een systeem dat bijhoudt hoeveel parkeerplaatsen in het centrum bezet zijn en dat je naar de dichtstbijzijnde vrije plek leidt. Ook heeft Eindhoven sensoren in het riool die bijhouden wat voor drugs er gedetecteerd is in het rioolwater. De lantaarnpalen zijn ook aangesloten op het internet zodat die op afstand bediend kunnen worden.

deelvraag 3, 4, 5

Deelvraag 3: welke aspecten van de stad kunnen smart worden gemaakt?

Deelvraag 4: Hoe zijn die aspecten nu in Eindhoven?

Deelvraag 5: Wat kan daaraan verbeterd worden zodat Eindhoven ‘smart’ wordt?

​

In een stad zou bijna ieder aspect ‘smart’ kunnen worden gemaakt. Er is veel mogelijk met bestaande technologieën. Vaak worden er geen nieuwe technologieën bedacht maar bestaande technologieën samengevoegd, waardoor het nieuw wordt. Het ‘smart’ element wordt dan toegevoegd doordat een computer automatisch dingen kan ondernemen of dat de gegevens die worden verzameld via internet gedeeld worden.
Er kan dus van alles smart worden gemaakt in Eindhoven, maar het is vooral de vraag wat we als samenleving (Gemeente Eindhoven & organisaties/bedrijven) willen met welk doel. Eindhoven heeft als voordeel op andere steden dat ze een ‘brainport gebied’ zijn, omdat er veel Tech-bedrijven zijn. Met name Philips en ASML betekenen veel op dat gebied in Eindhoven. Dat maakt het al makkelijker om met smart ontwikkelingen aan de gang te gaan.

 

Ze zijn in Eindhoven namelijk al aan de slag gegaan met Strijp S (uitgaansgebied in Eindhoven). Waar ze verschillende technieken en data gebruiken of hebben getest voor slimme verlichting, criminaliteitsbestrijding, weerseffecten, geluidseffecten en verkeersstromen.

 

Voorbeelden van onderdelen in een stad die ‘smart’ gemaakt kunnen worden zijn: camera’s met sensoren, straatverlichting, Internet of Things: vuilnisbakken, parkeerplaatsen, onderhoudscontrole, verkeerslichten en verder ook zelfrijdend openbaar vervoer, verkeersstromen en een universeel control panel. 

 

Camera’s met sensoren
Een onderdeel in een stad die smart kan worden gemaakt is dat je in de binnenstad of uitgaansgebieden camera’s met sensoren (microfoon) ophangt. Die camera’s sturen dan geen videobeelden naar controlekamers waar iemand de beelden bekijkt, maar een computer analyseert de beelden. Die kan dan bijvoorbeeld herkennen als iemand valt en blijft liggen, als iemand om hulp roept, of als er een ruzie of gevecht plaatsvindt. Ook kan de camera met sensors geweerschoten herkennen. Als die camera of die sensor iets detecteert kan die de hulpdiensten dan inschakelen.

 

Nu hanger er in Eindhoven camera’s die videobeelden sturen naar controlekamers waar iemand de beelden bekijkt. Door de sensoren (microfoon) zoals hierboven beschreven zullen de camera’s smarter worden.

 

Straatverlichting
Alle projecten waardoor een stad smart kan worden kosten veel geld. Je kunt ook geld besparen door alle straatlantaarns te vervangen met Ledlampen. Dat scheelt veel in energiekosten. Echter maakt dat een straatlantaarn niet smart.
Een lantaarnpaal kan op veel manieren smart worden gemaakt. Dit kan door er veel sensors aan toe te voegen. Bijvoorbeeld de camera met microfoon van het stukje hierboven. In Nederland vinden gemeentes het ook belangrijk om de luchtkwaliteit te kunnen meten op verschillende plekken, zo’n sensor kan dus ook worden toegevoegd aan een lantaarnpaal.

 

De verlichting (lampen) zelf kunnen ook slimmer worden gemaakt door meerdere lampjes in 1 lantaarnpaal te doen die dan specifiek de straat verlichten, zodat de huizen eromheen geen last hebben van het licht. Ook kan door een bewegingssensor in de lantaarnpaal te stoppen, gedetecteerd worden als er iemand langskomt en dat de lamp dan feller gaat branden. Dit zorgt ervoor dat de rest van de tijd er minder lichtvervuiling plaatsvindt.

 

Zoals de straatverlichting nu in Eindhoven is, wordt er op afstand een moment ingesteld dat deze ’s avonds gaan branden en dan blijven ze vanaf dat moment branden. Er is ook een tijd ingesteld dat de straatverlichting weer uit gaat. De verlichting blijft de hele nacht even fel branden, ook als er geen verkeer is. Ook hier kan de lichtvervuiling teruggedrongen worden door het vervangen van de lichten en door het koppelen van sensoren. Zo komt Eindhoven weer een stukje dichter bij het worden van een Smart City.

  

Internet of Things
Internet of Things houdt in dat producten/diensten worden uitgerust met een sensor die verbonden is met het internet, zodat op een controleplek die gegevens kunnen worden geanalyseerd en verwerkt. Voorbeelden daarvan zijn:

​

Vuilnisbakken

Steden hebben tegenwoordig vaak afvalcontainers waar bewoners zelf hun afval moeten dumpen. Afvalauto’s legen die afvalcontainers nu om de zoveel tijd. Als ze sensoren in die afvalcontainers doen kan er worden voorkomen dat de afvalcontainer eerder vol zit en dat bewoners een stuk verder moeten lopen.

 

Eindhoven heeft nu ook afvalcontainers waar bewoners zelf hun afval in moeten dumpen. Om ongemak voor de bewoners te verminderen, zijn sensoren een goede oplossing. Zo worden zelfs de afvalcontainers smart.

 

Parkeerplaatsen
In steden is het altijd maar de vraag of er nog parkeerplaatsen over zijn in het centrum of op een bepaalde plek. Dat kan worden opgelost door sensors of camera’s te gebruiken om te zien hoeveel parkeerplekken er bezet zijn en waar. Op borden of via een app kunnen bewoners/bezoekers dan zien waar ze het beste kunnen parkeren.

 

In Eindhoven valt het, net als in andere steden, niet altijd mee om een parkeerplek te vinden. Er zijn al wel parkeergarages die aangeven hoeveel vrije plekken er nog zijn. Sommige geven alleen aan dat er nog vrije plekken zijn, maar dan kan het gaan om een paar plekken en moet je lang zoeken naar dat vrije plekje. Eindhoven is hier al goed op weg, maar door de technieken van hierboven toe te passen en verder uit te werken, wordt het helemaal smart. 

 

Onderhoudscontrole
Pompen voor het rioolwater en schone water moeten nu ook om de zoveel tijd gecontroleerd worden of ze nog goed functioneren.  Door daar sensoren in te doen hoeft er alleen maar iemand heen te gaan als er iets kapotgaat. Bij andere dingen waar onderhoudscontroles gedaan moeten worden kan dat ook met sensoren vervangen worden.

 

Nu worden de pompen in Eindhoven handmatig gecontroleerd. Er is zoals hierboven beschreven een stuk efficiëntere en daarbij ook ‘slimmere’ manier om deze controles uit te voeren. Door ook hier sensoren toe te voegen, kunnen er zelfs smarte onderhoudscontroles plaatsvinden.

  

Verkeerslichten
Op meerdere plekken in Nederland, hebben verkeerslichten al een ‘groene golf’, deze werkt alleen niet altijd even goed omdat soms de auto’s iets te hard of te zacht rijden. Door sensoren in het wegdek te plaatsen kunnen de stoplichten zichzelf afstellen zodat iedereen goed door kan rijden. Ook kan het als er file staat bij een kant zorgen dat die langer op groen komt te staan. Bovendien kan het ook als er groot evenement heeft plaatsgevonden waar veel auto’s vandaan komen zorgen dat verkeer vanaf die richting langer groen licht krijgt om files te voorkomen.

 

Nu hebben de verkeerslichten in Eindhoven alleen nog een ‘groene golf’. Maar dit kan vrij gemakkelijk omgezet worden tot smart. Door de techniek van de sensoren die er al is meer uit te werken en preciezer te maken, ontwikkelt dit Eindhoven nog verder richting een Smart City.

​

Zelfrijdend openbaar vervoer

De technologie voor zelfrijdende voertuigen is momenteel goed genoeg om de weg op te kunnen, dus waarom zouden we dan niet het openbaar vervoer (vooral bussen dan) vervangen met zelfrijdende bussen. Zo hoeft er geen buschauffeur meer te zijn.

In Eindhoven rijdt het openbaar vervoer niet uit zichzelf. Er zijn bijvoorbeeld buschauffeurs nodig om de bus te laten rijden. Met de technologie voor zelfrijdende voertuigen kan dit veel ‘slimmer’. Zo komt Eindhoven in de buurt van een Smart City.

 

Vervoersstromen
Er kan met sensoren gedetecteerd worden op welke wegen het druk is in een stad (bijvoorbeeld zoals Google Maps dat doet of met andere sensoren). Dan kun je mensen om laten rijden, zodat ze de file vermijden. Dit kan dan door verkeersborden zo te maken dat je de tekst erop kunt aanpassen. Met deze oplossing kan je files voorkomen en dus de verkeersstromen geleiden.

 

Nu worden in Eindhoven drukke wegen al gedetecteerd. Maar om het helemaal smart te maken, kan het uitgebreid worden door het op verkeersborden aan te geven zoals hierboven beschreven. Door dit laatste onderdeel aan te passen, kun je Eindhoven een Smart City gaan noemen.

 

Universeel control panel
Om al die gegevens van sensoren allemaal te kunnen zien is het wel handig als er één centrale plek is in Eindhoven waar alles op een rijtje staat en waar je dingen kan aanpassen. Daarom moet er wel zo’n control panel komen om alles bij elkaar te hebben staan.

deelvraag 6

Deelvraag 6: Hoe gaat het uiterlijk van de stad eruitzien?

​

Het uiterlijk van Eindhoven zal niet heel erg veranderen, maar er zullen wel zeker veranderingen plaatsvinden. Door het grootschalig toepassen van sensoren, wordt er veel tijd en geld bespaard. Hierboven heb je daar al wat over gelezen.

 

Veel veranderingen die bij het smarter maken van een stad komen kijken, zijn op zich niet heel groot of ingrijpend. Maar als deze kleine verbeteringen samen hebben een positieve invloed op Eindhoven.

 

Eindhoven zal er minder druk uitzien. Door de aanpassingen bij de verkeerslichten zullen er minder opstoppingen van auto’s in de stad ontstaan. Zo ziet de stad er rustiger uit en dit geeft het een gezelligere sfeer.

 

Ook zal Eindhoven er schoner uitzien. De afvalcontainers zullen geleegd worden wanneer dit nodig is. Zo hoef je niet verder te zoeken naar een andere afvalcontainer.

 

Door de camera’s met sensoren zal de veiligheid in Eindhoven bevorderd worden. De hulpdienst die nodig is, wordt zo sneller ingeschakeld.

 

Eindhoven gaat er beter georganiseerd uitzien als het een Smart City wordt.

meet & greet

Meet & Greet

Onze meet & greet kun je bekijken door op de knop te drukken of door onder het kopje meet & greet, periode 3, onderzoek 3 te kijken.

Mail
conclusie

Conclusie

Er zijn een hoop aspecten in Eindhoven die Smarter kunnen worden gemaakt. Door bijvoorbeeld bekende technologieën samen te voegen. Bij het proces van Eindhoven tot een Smart City maken, komen vooral veel sensoren kijken. Deze sensoren kunnen aangesloten worden op heel veel onderdelen, omdat ze voor veel verschillende doeleinden ingezet kunnen worden.

 

Door het toepassen van deze sensoren wordt er minder tijd verspilt in bijvoorbeeld het onnodig heen en weer rijden voor controles. Deze controles kunnen overgenomen worden door de sensoren.

 

Ook zal het Smart worden van Eindhoven een grote verbetering zijn voor het verkeer. Stoplichten kunnen zich aanpassen aan verkeersdrukte, zodat er minder files ontstaan. Parkeergelegenheden kunnen duidelijk worden aangegeven en er is minder lichtvervuiling als de straatverlichting zich aanpast aan het verkeer.

 

Als Eindhoven een Smart City wordt, zal de stad er anders uit komen zien. Door de ontwikkeling tot Smart City zal Eindhoven er minder druk en schoner uitzien. Ook zal de stad veiliger worden door de camera’s met sensoren.

bronnen

Bronnen

Taakverdeling

Taakverdeling

De taakverdeling tijdens dit project verliep erg goed. Wij hebben in het begin nog onszelf huiswerk gegeven voor dat de dat de volgende les af zouden hebben. Dat deden we later niet zo goed meer, maar daar kunnen we van leren. We hebben samen mailtjes gestuurd voor de Meet & Greets. De deelvragen hebben we ook goed verdeeld. We werkten in het programma Trello om alles een beetje op orde te houden:

trello.png

Taakverdeling per onderdeel:

​

  • Voorwoord Finn & Nina

  • Inleiding Finn

  • Inhoud Finn & Nina

  • Deelvragen 1 t/m 6 Finn & Nina

1.      Wat is een smart city? Nina

2.      Zijn er al steden die smart zijn (of een plan daarvoor hebben)? Zo ja, hoe zitten die in elkaar? Finn

3.      Welke aspecten van de stad kunnen smart worden gemaakt? Finn

4.      Hoe zijn die aspecten nu in Eindhoven? Nina

5.      Wat kan daaraan verbeterd worden zodat Eindhoven ‘smart’ wordt? Nina

6.      Hoe gaat het uiterlijk van de stad eruit zien? Nina

 

  • Meet&greet Finn

  • Conclusie Nina

  • Taakverdeling Finn & Nina

  • Reflectie&evaluatie Finn & Nina

reflectie & evaluatie

Reflectie & Evaluatie

Ik vond het erg leuk om dit onderzoek te maken. Ik vond het gezellig om samen met Finn te werken. De planning had wel beter gekund, maar er zat zeker verbetering in als ik kijk naar de vorige onderzoeken. Ik heb veel geleerd van dit onderzoek, zeker hoe een bepaalde technologie, zoals sensoren, voor zo veel doeleinden gebruikt kan worden. Verder vond ik het wel een moeilijk onderwerp, er was ook niet heel veel over te vinden. Gelukkig was het gelukt om contact te leggen met een deskundige. Voor een volgend onderzoek zou ik er goed op letten dat er een goede planning is, zodat je er wat verspreider elke keer mee bezig bent. Ook zou ik voor een volgend onderzoek minder snel contact leggen via mailtjes, omdat het fijner is als je ergens naartoe gaat. Op die manier kom je ook wat dieper in het onderwerp van je onderzoek.

bottom of page